Een nieuwe manier van ondersteuning!

 > Nieuwtje  > Wat is linkbuilding?

Wat is linkbuilding?

Veel mensen denken dat het bij Search Engine Optimization (SEO) alleen draait om het verwerken van zoekwoorden op strategische plekken in de tekst. Dit is inderdaad belangrijk, maar linkbuilding speelt hier eveneens een rol bij. Ondanks dat veel mensen weleens van deze term gehoord hebben, weet lang niet iedereen precies wat dit is. Daarom leggen wij jou in deze tekst uit wat linkbuilding is.

Links die verwijzen naar jouw website

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft linkbuilding alles te maken met linkjes. Bij deze pijler binnen SEO is het zaak om ervoor te zorgen dat kwalitatieve of relevante websites naar jouw site verwijzen. Als je dit op de juiste manier aanpakt, is de kans groot dat er meer bezoekers naar jouw website komen.

Linkbuilding zorgt overigens niet alleen voor meer bezoekers, maar ook voor een hogere positie in de zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google. Zoekmachines zien linkjes van andere sites naar jouw website namelijk als stemmen. Hoe meer ‘stemmen’ je krijgt, des te groter de waardering die een zoekmachine aan jouw site hangt.

Kwaliteit vs. kwantiteit

Het verkrijgen van links naar jouw website hoeft niet bijzonder lastig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een gastblog schrijven en hier een link in verwerken. Je kunt ook een link naar jouw site op een startpagina plaatsen. Als je veel linkjes geplaatst krijgt, denk je mogelijk dat dit een hogere positie in de zoekresultaten oplevert. Vroeger draaide het inderdaad om de kwantiteit, maar vandaag de dag is de kwaliteit een stuk belangrijker. Slaag je erin om een linkje te krijgen op een website die als autoriteit bestempeld wordt? Dan heb je hier veel meer aan dan talloze linkjes op nietszeggende sites. Richt je daarom liever tot autoriteiten als je aan de slag gaat met linkbuilding.

Vergeet de interne links niet

Mensen die beginnen met linkbuilding richten zich vaak uitsluitend op externe links. Dit is inderdaad belangrijk bij linkbuilding, maar interne links spelen ook een rol. Met interne links maak je een zoekmachine namelijk duidelijk wat de belangrijkste pagina’s van jouw website zijn. Ook bij interne links is het belangrijk dat je voor de juiste ankertekst kiest.

Divers linkprofiel

Zowel bij externe als interne links is een divers linkprofiel verstandig. Gerichte ankerteksten zijn belangrijk. Echter bestaat er ook over-optimalisatie, om dit te voorkomen is een divers linkprofiel vereist. Kies daarom juist ook regelmatig voor verschillende en willekeurige ankerteksten.